Nieuws

Wout Hemmes naar mondiale titelstrijd

Tijdens de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen korte baan won de oud-eigenaar van Hemmes en Langeland Installatietechniek goud op de 1500, 800 en 400 meter. Op de 200 meter was de zwemmer goed voor zilver en op de 100 meter werd hij vierde in het 25-meterbad.

Hemmes kwam in Zuid-Limburg uit in de categorie 65 tot 70 jaar. Hij heeft ondertussen snode plannen. “Ik doe in augustus mee aan de mondiale titelstrijd in Boedapest”, zegt de meervoudig zwemkampioen. “Aan medailles denk ik niet op dat kampioenschap. Mijn tegenstanders hebben een erg goede conditie en zwemmen veel snellere tijden.”

Waterpolo

De inwoner van Coevorden verwacht veel van deelnemers uit onder meer Australië, de Verenigde Staten en Rusland. Hemmes is dus een specialist op de lange afstanden en beleefde jarenlang veel plezier aan waterpolo. “Ik deed hier in Coevorden sinds mijn vijftiende aan waterpolo bij De Plons. Pas enige jaren terug stopte ik. We moesten doorgaans ver reizen in de noordelijke competitie en dat had ik wel gezien.”

Nog altijd traint Hemmes als lid van De Plons drie tot vier keer per week in het zwembad van het Coevorder sportcomplex de Swaneburg. Hij roemt de temperatuur van het water. “Die is met 28 graden net even iets hoger dan in andere baden”, weet de zwemliefhebber.

De geboren Coevordenaar voelt zich erg fit door zijn hobby. “Zo heb ik nooit meer last van mijn rug. Bij wijze van spreken kwam ik wel eens kruipend binnen hier in de Swaneburg. Ik startte langzaam met zwemmen en de pijn in mijn rug verdween langzaam maar zeker.” Onder meer de prestaties tijdens de voorbije Masters geven Hemmes voldoening. “Ik vind deze sport nog altijd leuk en daarom ga ik door. Feitelijk kamp ik nooit met blessures.”

Zoons

Wel blijft Hemmes verbonden aan waterpolo in de Swaneburg. Zo kijkt hij graag bij zijn zoons Wim en Mark, die in het tweede team spelen van de zogeheten startgemeenschap De Plons-Moby Dick (Moby Dick komt uit Schoonebeek, red.). De appel valt niet ver van de boom, want een andere zoon van Hemmes – Rob – doet in Zuidlaren aan waterpolo bij Ritola. “En mijn jongste zoon Hans speelde ook waterpolo in clubverband. Mijn kleinkinderen doen niet aan waterpolo, maar aan voetbal. Natuurlijk zou waterpolo leuk zijn, maar ik weet niet of het ervan komt. Het is hun keuze. Daar kan ik als opa niet zoveel in sturen.”

De oud-voorzitter van zwem- en waterpolovereniging De Plons kijkt uit naar de mondiale titelstrijd in Boedapest. “Tijdens mijn vorige WK in Italië haalde ik geen eremetaal. Zo’n kampioenschap is een gigantische happening. We knopen onze vakantie eraan vast. In Boedapest kom ik op de vrije slag – de borstcrawl om precies te zijn – uit op de 800, 400, 200, 100 en 50 meter. Er is een wonder nodig voor een medaille.” (bron: www.zuidoosthoeker.nl)